Grote bijdrage voor Vier Vrijheden & Bevrijdingsmuseum Zeeland van de Nationale Postcode Loterij

Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij mocht het vfonds als beneficiënt een royale bijdrage van 10.000.000 euro in ontvangst nemen om nog meer bijzondere projecten op het gebied van vrede en vrijheid te ondersteunen. Daarnaast werd voor de uitbreiding van het Bevrijdingsmuseum Zeeland uit een extra trekking 1.650.000 euro toegekend voor de realisatie van de grootse verbouwing die met het oog op 75 jaar vrijheid in 2019 al gerealiseerd moet zijn. Het vfonds en Bevrijdingsmuseum Zeeland bedanken alle deelnemers aan de postcodeloterij hartelijk. Dankzij hun deelname worden honderden initiatieven mogelijk gemaakt.  
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is vanaf haar opening in 2009 gestart met de aanleg van Bevrijdingspark Zeeland. Een park, dat inmiddels gedeeltelijk is gerealiseerd en waarin de belangrijke ‘Slag om de Schelde’ in al haar facetten wordt getoond. In het park wordt een nieuw tentoonstellingspaviljoen gerealiseerd. Het nieuwe paviljoen is verdeeld in de Roosevelt Experience en het tentoonstellingsgedeelte. De Roosevelt Experience vertelt de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Naties en de verankering van de Vier Vrijheden in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Daarnaast zal de Roosevelt Experience een podium bieden voor actuele vrijheidsthema’s en de Four Freedoms Awards documenteren met onder meer een ‘Wall of Freedom’. Het museale gedeelte zal de betekenis en het strategische belang van de provincie Zeeland voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa, zichtbaar maken.

Stef Traas, directeur Bevrijdingsmuseum Zeeland: “Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij de geplande uitbreiding voltooien. Hierdoor krijgt de Slag om de Schelde, die door Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, alsmede bij de insiders, wordt gezien als het Normandië van Noordwest-Europa eindelijk de plaatst die het verdiend. Door de koppeling met de Vier Vrijheden van President Franklin Delano Roosevelt kunnen we ook de verbinding leggen met het heden waar vrijheid en democratie helaas steeds opnieuw onder vuur liggen.”

Directeur van het vfonds, Michiel van Hattem voegt toe: “Door de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij krijgt het Bevrijdingsmuseum en de slag om de Schelde een nationaal karakter en via de Four Freedoms internationaal aanzien. Op weg naar 75 jaar vrijheid is dit een belangrijke stap!”

Gedachtengoed Roosevelt
De Amerikaanse president Roosevelt, wiens voorouders afkomstig zijn uit Zeeland, formuleerde in 1941 de Vier Vrijheden, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek. Het museum creëert nu, met dank aan de extra bijdrage, een ruimte om dit gedachtengoed een permanente plek te geven in het museum. Het museum vindt dit belangrijk omdat vrijheid nog steeds een actueel thema is en zal blijven.

Meer over het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij
Het Goed Geld Gala is een belangrijke avond voor goede doelen. Vijftig procent van de loterijopbrengsten van het afgelopen jaar wordt verdeeld over ruim 90 goede doelen. vfonds is sinds jaren één van de beneficiënten. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangt het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) jaarlijks een grote bijdrage waarmee zij mooie projecten kan realiseren op het gebied van vrede, democratie en rechtsstaat.

Meer over het vfonds
Jaarlijks maakt het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) ruim tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Sinds onze oprichting zetten wij ons in voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Daarnaast blijven wij mensen stimuleren zich in te zetten voor vrede, democratie en internationale rechtsorde.Tot op de dag van vandaag ervaren we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom is het van belang dat mensen gestimuleerd worden zich hiervoor in te zetten. Investeren in vrede: belangrijk voor iedereen! Meer Informatie vindt u op: www.vfonds.nl

Niet Weggooien
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken er bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp. Afgelopen jaren mocht het Bevrijdingsmuseum heel wat schenkingen ontvangen. Een van deze objecten willen we er in deze nieuwsbrief uitlichten. Wist u trouwens dat wij iedere maand een object uit de collectie op onze website publiceren? 

Leest u bijvoorbeeld het verhaal eens van de tegeltjes die in bezettingstijd werden verkocht om met de opbrengst het verzet te steunen en de onderduikers zo te helpen. U kunt dit verhaal lezen door hier te klikken.

View the embedded image gallery online at:
https://www.bmzeeland.nl/index.php/nl/388#sigProId15346bb1a2