Veldgraf | Jean Maurice Dicaire

Jean-Maurice Dicaire was de jongste van 13 kinderen in de familie Dicaire. De Dicaire familie vestigde zich in de 19e eeuw in het kleine dorpje Aylmer (ten westen van de provincie Quebec). Om hun kinderen beter op te kunnen voeden verhuisde ze later naar de stad Hawkesbury (Ontario) en tenslotte naar Montreal. Jean-Maurice had gelogen over zijn leeftijd om dienst te kunnen nemen in het Canadese leger, hij was eigenlijk pas 17. Hij nam dienst in het Régiment de Maisonneuve. Een brief van priester G. Marchand uit het dorp waar Jean-Maurice werd begraven, geschreven op 12 november 1944, kondigde aan dat Jean-Maurice in zijn rug werd geraakt door een Duitse mortier. Hij viel en werd naar het dichtstbijzijnde veldhospitaal gebracht, helaas kon hij niet worden gered en stierf ter plaatse op zondag 29 oktober 1944.

Wanneer een soldaat sneuvelde werd hij, als daarvoor de gelegenheid was, dikwijls te velde begraven in een geïmproviseerd veldgraf. Dit markeringskruis stond bij het veldgraf van Jean Maurice Dicaire die nu begraven ligt op de algemene begraafplaats in Kloetinge. Een oplettende Zeeuw zag dit voorwerp bij een vuilcontainer staan, hij zag direct de historische waarde in van dit object en heeft het geschonken aan het Bevrijdingsmuseum.

Meer informatie over het huidige graf en het monument (wat herinnert aan de burgers van Kloetinge die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen) vindt u op de website van Traces of War.