Monument Lancaster MK III

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van Lancaster PB667, een Pathfinder Force toestel dat hier op 20 maart 1945 neerstortte. Pathfinder Force was een elite eenheid binnen Bomber Command. De mannen waren vrijwilliger die werden voorgedragen op basis van ervaring en kunde. Eén van de propellers van het toestel vormt het hart van het monument.

In het squadronschild van NO.7 squadron, de eenheid waarvoor de mannen vlogen, vormen 7 sterren het sterrenbeeld "Grote Beer". In dit monument symboliseren zij de gesneuvelde manschappen.

Op dinsdag 20 maart 1945, 49 dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, vlogen de mannen hun 22ste missie binnen Bomber Command. Tijdens de missie waarbij het doelwit een spoorwegknooppunt bij het Duitse Recklinghausen was, raakte het toestel beschadigd. Piloot Lindsay Bacon besloot een kortere route terug naar Engeland te nemen waarbij het vliegtuig over het nog niet bevrijde Schouwen-Duiveland moest vliegen. Twee dagen hiervoor had hij dit ook gedaan en kon hij zijn toestel, dat in brand stond veilig thuis brengen. Dit keer sloeg het noodlot toe en werd het toestel ter hoogte van Westenschouwen geraakt door Duits luchtafweergeschut.

De schade aan het toestel en de brand die uitbrak in de rechterbinnenmotor maakte een terugkeer naar Engeland onmogelijk. Het vliegtuig draaide richting het zuiden om in bevrijd gebied een noodlanding te maken. Boven Nieuwdorp brak de beschadigde vleugel af en het toestel stortte neer. George Huttlestone, die geprobeerd had het toestel per parachute te verlaten, werd zwaargewond naar Goes vervoerd waar hij later overleed en werd begraven. De andere bemanningsleden kwamen direct tijdens de crash om. Onder grote publieke belangstelling werden de lichamen van Lindsay Bacon, Harry Mc Clements, Jim Cornwall en Johnny Taylor die avond vlak bij de plaats waar nu het monument staat begraven. Toen weken later, tijdens het weghalen van het toestel, de stoffelijke overschotten van Richard Evans en Athol Tennant werden gevonden werden ook zij op deze tijdelijke begraafplaats bijgezet. In 1946 werden de vliegers overgebracht naar de Geallieerde begraafplaats in Bergen op Zoom.