Canadese speelgoed jeep(s)

De wieg van Bets (Snikkers -) van Riet stond in de Kromme Elleboog in Vlissingen, waar ze op 6 november 1936 werd geboren. Toen ze nog maar één jaar oud was, kwam ze in een weeshuis in Middelburg terecht en ze bleef daar tot aan het begin van de oorlog. Vanwege het oorlogsgeweld en de verwoesting van de binnenstad van Middelburg moest Bets noodgedwongen opnieuw verhuizen, dit keer naar het Zuid-Bevelandse dorp Waarde, waar ze terecht kwam in het (pleeg)gezin van de familie van Houte.

Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. De ongeschonden haven is cruciaal voor het bevoorraden van de geallieerde legers en daarmee voor de voortgang van het bevrijdingsoffensief. De toegangsweg naar de haven, de Westerschelde, is echter aan beide zijden nog in handen van de Duitsers die de riviermonding hardnekkig verdedigen. De strijd die losbarst, meestal “De slag om de Schelde” genoemd, is lang en hevig en er vallen bijna 10.000 slachtoffers. Pas eind november is de Westerschelde veilig en varen de eerste Libery schepen van de Geallieerden Antwerpen binnen.

De Bevrijding van Waarde
Op 25 oktober 1944 begint operatie Vitality I. Het doel van de operatie is om het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. Niet alleen moeten de geallieerden van de 2e Canadese Infanteriedivisie daarbij de Duitse weerstand overwinnen, ook het moeilijk begaanbare terrein stelt hen voor de nodige uitdagingen, te beginnen met het oversteken van de Kreekrakdam, die Zuid-Beveland verbindt met het vaste land.

Bets weet zich nog goed te herinneren dat de Canadezen van het regiment “Les Fusiliers Mont-Royal” uit Quebec op 27 oktober 1944 Waarde bevrijden. De grote schuur van haar pleeggezin, wordt dan enkele dagen gebruikt als noodhospitaal. Gewonde soldaten krijgen er de eerste medische zorg, waarna ze zo nodig worden overgebracht naar een ziekenhuis in Antwerpen.

De Canadese bevrijders brengen allerlei ongekend luxe dingen mee als sigaretten, nylons, kauwgum en chocola. Ook de kinderen worden niet vergeten. Rond Kerst 1944 krijgt Bets van hen (zelfgemaakt) speelgoed. Natuurlijk is ze daar erg blij mee, want er is verder niet veel.

Deze twee houten (Willy’s) jeepjes en een aluminium jeep heeft Bets altijd bewaard, als aandenken. Het (neger)popje, dat ze ook van de militairen kreeg, heeft de tand des tijds helaas niet doorstaan.

object van de maand juni 2017 2

object van de maand juni 2017 4

object van de maand juni 2017 3