Minionderzeeër (Biber)

Al enige tijd staat er in ons depot een minionderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde Biber. Biber betekent bever in het Duits. De Biber-eenmansonderzeeër, ook wel 'dwergduikboot' genoemd, behoorde tot de zogenaamde Duitse Kleinkampfmittel (kleine gevechtsmiddelen), die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden ingezet, als geheim wapen.

De Bibers speelden een belangrijke rol bij de Slag om de Schelde. Walcheren was in november 1944 bevrijd maar op de Westerschelde ging de strijd door. De eenpersoonsduikbootjes werden door de Duitsers ingezet om schepen van de geallieerden te torpederen. Vanaf december 1944 gingen enkele honderden van deze bootjes vanuit Hellevoetsluis en Poortershaven (Maassluis) het water op. Veel - jonge - bemanningsleden vonden de dood; het wapen bleek minder succesvol dan gedacht. Het bootje bevatte meestal twee torpedo’s of éen torpedo en éen mijn. De actieradius was 200 mijl en de snelheid circa 4 mijl.

biber 1
De Biber had een waterverplaatsing van 6,5 ton en werd boven water aangedreven door een 6-cilinder Opel-Blitz benzinemotor van 32 pk voor een maximum vaart van 6,5 knopen, onder water door een met accu's gevoede torpedo-electromotor. De duikdiepte bedroeg 25 meter, de actieradius 125 zeemijl bij een vaart van 5 knopen. Bewapend met twee torpedo's. Tot en met november 1944 werden 324 exemplaren gebouwd.


Van dit type bootje zijn er nog een aantal in Nederland. Eén daarvan is op oudjaarsdag 1950 opgedregd uit de Westerschelde en staat nu in een transparante zeecontainer naast de Oranjemolen in Vlissingen. Ons exemplaar is na de Bevrijding terecht gekomen bij een handelaar in oud-ijzer, waarna deze verkocht is aan een liefhebber. Jaren heeft het object buiten gestaan, de tand des tijds heeft dus bijgedragen aan het verouderingsproces. De oud-eigenaar, een liefhebber van cultureel erfgoed, is blij dat de biber gerestaureerd gaat worden en dat deze een permanent onderkomen zal krijgen in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Het restauratieproces is natuurlijk te volgen via onze website en facebookpagina en t.z.t. zal de gerestaureerde biber gepresenteerd worden aan het publiek.

biber 2

biber 3